FAQ, u vraagt wij hebben een antwoord:

Stand Up Paddleboarding of SUP is een van de snelst groeiende watersporten, waarbij je op een groot board staat en jezelf voortbeweegt met een peddel. SUPPEN is een leuke en ontspannende manier om de stad Gent en omgeving te verkennen en te genieten.

SUPpen is in principe niet moeilijk maar ook niet makkelijk, er zijn wel een paar belangrijke basistechnieken die je moet leren om efficiënt en veilig te kunnen peddelen. Een Start2SUP is dan ook zeker aan te raden, vooral voor beginners en diegene die al een tijdje SUPpen, maar problemen ondervinden.

SUPpen is een veilige watersport, als men in het water valt doen dit geen pijn, maar er zijn wel een paar risico's. Het is belangrijk om altijd een leash te dragen en te SUPpen op locaties kent en waar het water kalm is.

Het is niet per se nodig om lessen te nemen, maar het is wel een aanrader als men het goed onder de knie wilt hebben en zich veilig wenst te voelen op het water. In een les leer je de juiste technieken, waardoor je sneller leert en veiliger op het water bent.

De meeste SUP-scholen en organisaties hanteren een minimumleeftijd van 10 jaar en ze moeten zeker kunnen zwemmen. Kinderen jonger dan 10 jaar kunnen in principe ook leren SUPpen, maar dan is het wel belangrijk dat ze goed kunnen zwemmen en dat ze steeds onder begeleiding van een ouder of een volwassene zijn.

Ja, SUPpen is een leuke activiteit voor het hele gezin. Afhankelijk van de leeftijd, kunnen de allerkleinste mee op de SUP van Mama of Papa. Of de kids gaan met 2 op 1 SUP of op de XL SUP. Natuurlijk zijn de peddels aangepast voor de kids.

iOS is exclusive to Apple devices, offering a closed ecosystem known for its uniformity and security. Android, used by various manufacturers, provides more customization options and an open ecosystem. Each has its strengths, so the choice often depends on user preference.

Zwemmen niet echt nodig om te kunnen SUPpen, maar het is wel aan te rader. Mocht je vallen in het water  vaallen, is bij een single SUP, altijd verbonden met de leash. Maar het zeer belangrijk dat je jezelf altijd in veiligheid kunt brengen.

SUPpen is een leuke en ontspannende manier om te bewegen en zonder het te weten is men aan het sporten. Het is een zeer goede workout voor je lichaam en je geest. SUPpen is ook een leuke manier om de stad Gent te verkennen, maar ook SUPpen in de natuur is het super leuk op te genieten en tot rust te komen.

Natuurlijk is het een heel goede workout. SUPpen is een geweldige workout die je lichaam en geest op verschillende manieren uitdaagt. Het is een leuke, laagdrempelige en toegankelijke activiteit die geschikt is voor iedereenFull-body training, combinatie van cardio- en krachttraining, verbeterde balans en coördinatie, ontspannend en stressverlagend, laagdrempelig en toegankelijk. 

Om te SUPpen heb je een SUP, peddel en een leash nodig. Tijdens de SUP-activiteiten van SUP in Gent, wordt al het materiaal ter beschikking gesteld. Daarnaast is het huren van een RESTUBE mogelijk, voor degene die zich niet zo veikig voelen op het water.

Het is belangrijk om comfortabele kledij te dragen die snel droogt. Een zwemkledij of sportkleding is ok. Je kan ook een K-Way of windjack meenemen mocht wat wind staan en als het kouder is kan men ook een wetsuit dragen.

Tijdens de zomermaanden is het best om te SUPpen, want dan is de temperatuur warmst en is er meer zon en zijn de dagen dan ook langer. Maar in de winter is het goed om te SUPpen, maar dan wel voor de gevorderde, met aangepaste kledij.

Er zijn verschillende locaties in Gent waar je kunt en mag SUPpen.
De meest populaire locaties zijn:
• De Leie: De Leie is een prachtige rivier die door Gent stroomt. 
• De Schelde: De Schelde is een prachtige rivier die door Gent stroomt. 
• De Blaarmeersen: De Blaarmeersen is een recreatiegebied. Het is een groot meer en het is een ideale locatie voor beginners om te SUPpen. Hier worden er verschillende SUP-activiteiten van SUPinGent georganiseerd: Start2SUP, Wekelijksetrainingen, ...
• Van de Blaarmeersen richting de oude molen, Bourgoyen
• De Watersportbaan: De Watersportbaan is een lange, smalle waterbaan die ideaal is voor ervaren SUPpers, rce SUPpers, Wel opletten van de roeiers en kayakers.

De kosten van SUP-Activiteiten zijn afhankelijk van de activiteit, de locatie en duur. Neem gerust eens een kijkje op de site of stuur een mail.

Ja, het is zeker mogelijk om met je hond samen te SUPpen. Er zijn speciale SUP boards die geschikt zijn voor honden. En gewone SUP is ook mogelijk men gaat dan een matje op de SUP leggen, zo kan de hond geen schade toe brengen aan de SUP met zijn nagels en het is ook grip voor de hond terug op de SUP te laten kruipen. Zorg wel dat de hond goed kan zwemmen en dat je hond een zwemvest voor honden draagt. Dit is verkrijgbaar bij SUPinGent.

SUPpen is in principe geschikt voor zwangere vrouwen, maar het is belangrijk om te overleggen met je arts. In het laatste trimester van de zwangerschap is het af te raden om te SUPpen.

Samengevat: Zwanger suppen kan, mits je:

- Fit bent.
- Geen complicaties hebt.
- Arts raadpleegt voor toestemming.
- Tweede trimester is vaak geschiktste periode.
- Veiligheid: SUP nooit alleen, met partner, in rustig water, met reddingsvest en leash.
- Luister naar je lichaam en stop bij vermoeidheid of ongemak.
- Overweeg alternatieven als zwanger suppen je te riskant lijkt (zwemmen, aquagym).

De kosten van SUP-Activiteiten zijn afhankelijk van de activiteit, de locatie en duur. Neem gerust eens een kijkje op de site of stuur een mail.

De prijs van een SUP SET varieert van €500 tot €1500 of meer. De prijs hangt af van het merk, het type board, opblaasbaar of hard board, de kwaliteit van de peddel en de accessoires die erbij inbegrepen zijn.
SUP in Gent is Powered by RED Paddle Co en het is mogelijk om eerst een SUP te Testen en aan te koop: Test & Buy. Meer info ? stuur een mail.

Veiligheid:

- Wees bewust van je omgeving: Let op andere watersporters, zwemmers, boten en obstakels.
- Blijf aan de rechterkant: SUP rechters van de waterweg, tenzij ingehaald en blijf 2 à 3 meter van de kade.
- Maak je zichtbaar: Draag felle kleuren en gebruik een reflecterend vest en verlichting bij schemering of slecht zicht.
- Gebruik een leash: Bevestig een leash aan je board en je enkel om te voorkomen dat je board wegdrijft.
- Draag een PFD of RESTUBE(persoonlijk drijfvermogen): Dit is verplicht in sommige gebieden en kan je leven redden in geval van nood.

Weet wat je moet doen in geval van nood: Leer basisvaardigheden voor redding en reanimatie.

Respect voor anderen:

- Houd afstand: Blijf minstens 10 meter van andere watersporters, zwemmers en boten.
- Vaar niet te hard: Houd rekening met andere watergebruikers van de waterweg.
- Maak geen overmatige golven: Vermijd het maken van golven die andere SUPpers of zwemmers kunnen omverwerpen.
- Geef voorrang: Geef voorrang aan surfers, vissers en andere watersporters die al in het water zijn.
- Respecteer de natuur: Blijf op de paden, stoor geen dieren en laat geen afval achter.

SUP-specifieke regels:

- Peddel aan de kant van je board die het verst van de oever is: Dit helpt om botsingen te voorkomen.
- Steek je peddel over als je van richting verandert: Zo waarschuw je andere watersporters.
- Draag een leash die lang genoeg is: Zo heb je meer bewegingsvrijheid, maar kan je board niet te ver wegdrijven.
- Wees extra voorzichtig in golven: SUPpen in golven kan gevaarlijk zijn. Zorg ervoor dat je de juiste vaardigheden hebt en de condities goed inschat.

Naast deze algemene regels, kunnen er in sommige gebieden of op bepaalde wateren extra regels zijn. Het is belangrijk om je te informeren over de lokale regels voordat je gaat SUPpen.

SUP in GENT PARTNERS

SUP in GENT PARTNER: RED PADDLE co

•  RED PADDLE co

SUP in Gent powered by RED Paddle boards. Naast verhuur ook verkoop van RED Paddle Boards.

SUP in GENT PARTNER: RESTUBE

•  RESTUBE

SUP in Gent powered by RESTUBE, foe more freedome.
Naast verhuur ook verkoop van RED Paddle Boards.

SUP in GENT PARTNER: ASI

•  ASI

Johnny Grootaert ASI FLAT STAND UP PADDLE instructor
since 2018.

SUP in GENT PARTNER: PADDLE FIT

•  PADDLE FIT

Johnny Grootaert PADDLEFIT instructor since 2019. 

Contacteer SUP in Gent